Després d’uns dies en un poble de muntanya, tocava fer un canvi radical i anar-nos-en a passar calor, que amb tanta pluja ja començava a semblar-nos que ens havíem equivocat de país! I per passar calor i sentir Iran en el seu estat més pur, què millor que el desert?
Na’in era el nostre primer destí, una petita ciutat que faria la funció de punt de partida de l’excursió al Dasht-e Kavir, un dels dos grans deserts del país, que es situa al centre, un pèl cap al nord, a sobre la ciutat de Yazd.
A Na’in hi feia un pet de calor que fonia les idees, i ens va costar una llarga caminada trobar una pensió que ens donés la benvinguda (després de la negativa a allotjar-nos que, rotundament, ens havia deixat anar el guarda de la musaferhune de la mesquita principal – antigament totes les mesquites disposaven d’un espai per a acollir als viatgers, hospitalitat que sempre ha caracteritzat la religió islàmica, i que ha quedat profundament arrelada en la cultura iraní, però tot i que aquesta encara conservava aquet espai, a nosaltres no ens va servir de gaire...). Al final, el generós director d’un hotel de mig-luxe va decidir apalancar-nos (literalment) en una sala que feien servir de mesquita (entre la cuina i els lavabos, vaja).
A Na'in casi tot es de fang, sobretot al casc antic, mig abandonat. I per evitar que les idees es desfagin massa
Na’in era una ciutat en mig del desert, amb cases fangoses a mig destruir, un bazar ruïnós i abandonat, i un castell de sorra gegant que faria obrir de bat a bat els ulls dels nens que juguen a fer castells a la platja.
El simi i el seu servei religios secret (secretissim!)
La plaça estava plena de gent, però segons alguns comentaven, en molts casos es tractava d’una presència casi obligada, ja que tots els que treballaven pel govern (els hi havien donat festa) estaven obligats a deixar-se veure per allà si no volien tenir l’oportunitat de perdre la feina, que no pogués semblar que són opositors del règim. Segons un noi, també hi havia molt jovent que aprofitava la multitud per a trobar-se, o fer noves coneixences, sense ser fàcilment vistos. A primera fila estava prohibit anar-hi amb aparells fotogràfics (i ja hi havia una bona colla de militars i chadors voluntaris per a registrar el personal a consciència), així que l’Ona es va quedar sense poder entrar, però passejar enmig de la multitud (que en la majoria dels casos no semblava parar cap mena d’atenció al discurs que se sentia sinó, més aviat, passant un dia de festa amb la família i els amics) va ser una experiència ben divertida. Havia aprofitat per quedar una estona amb el Mehdi, i aquest, arrel de les preguntes de la gran quantitat de policia secreta que rondava per la plaça, va haver de fer-se passar també per turista (el seu marit, per ser més exactes) per a no enredar-se en problemes...
El tècnic no va poder enllestir la feina fins passades les deu de la nit (s’havia trencat una peça del circuit elèctric, i com a bon iraní, l’havia canviat amb una de falsa fent apanyos per aquí i per allà), així que va tocar quedar-se a dormir a la ciutat, i llevar-se altra vegada a primera hora per tornar a Na’in al matí següent, ja amb la càmera en plenes facultats.
Un cop a Na’in, i sense perdre més temps, vam decidir agafar el primer bus que anés cap a Khur (ciutat propera a Garmeh, que era la nostra destinació desèrtica en un bon principi), però com que no n’hi havia vam fer ús del nostre més pur instin improvisador i vam agafar-ne un cap a Jandaq, un petit poble del desert uns cent kilòmetres més al nord (quan un disposa de temps, que importen uns kilòmetres de més!). Després de dos hores d’insuportable calor i d’engolir fins a dos litres d’aigua, vam aterrar al mig d’un carrer polsegós on de seguida vam ser assetjats per una massa de curiosos. La majoria s’oferia per fer-nos de taxi i d’altres per llogar-nos una habitació. Un vellot amb cara simpàtica ens va convèncer i vam anar a dormir a casa del seu fill, on la negociació amb aquest últim va ser més aviat estranya i complicada, ja que l’home no obria boca, quedant-se pensatiu i somrient, com un estaquirot. Finalment vam arribar a un acord, incloent habitació i àpats, per així poder lliurar-nos del maleït pes de les motxilles (i és que a vegades li fotries foc i un cop de peu per no haver d’arrossegar-la!) i aprofitar per fer un tomb.
Jandaq és un poble semi desèrtic, situat als peus d’una impressionant cadena muntanyosa; se t’ericen els cabells amb el sol fet de pensar en els mil kilòmetres de desert que té per davant. Els seus carrers són plens de sorollosos motoristes (deu ser l’única diversió del poble), i a les afores alguns privilegiats cuiden dels seus frondosos horts, plens d’arbres fruiters i algunes flors. Com a Na’in, aquest petit oasis també disposa del seu castell de sorra i del seu bazar, igualment abandonats en la solitud i decadència del temps, però que en aquell moment estaven rehabilitant per atraure més turistes.
Anar i venir amb moto pel poble es l'unic entreteniment
I en un dels horts ens van convidar a menjar mongetes verdes amb pels (acides com una mala cosa)
Ja de nit, la negociació no ens va semblar tan bona: haver d’escoltar al pesat que ens havia llogat l’habitació, cada dos minuts, entre mig de converses més o menys normals o mentre menges tranquil·lament, oferint-nos un taxi per anar a un poble al mig del desert (infernal insistència!), pot arribar a enervar i sulfurar a més d’un. A més, el paio no parava de sobar a l’Ona fent servir el més mínim pretext, i per acabar-ho d’adobar, el molt il·lús va pretendre espiar-la mentre prenia una dutxa, intentant distreure al Gorka amb parafernàlies infantils (cal dir que aquest s’havia adonat de tot, i va començar el joc de “si te pillo te doy dos hostias”, però tot i les ganes que en tenia, malauradament, al final no el va enganxar!).
Al matí, ja amb la mosca pujada al nas o ficada a dins les orelles (per no dir cul, que queda lleig!), el molt impresentable es va presentar mentre esmorzàvem, i sense dir ni bon dia, se li va ocórrer la brillant idea de pronunciar les paraules tabú matutines: “taxi Mesr”. Al Gorka no li va faltar ni un quart de segon per engegar-lo a la merda d’un crit, que el va deixar tant de pedra que va marxar de l’habitació on ens trobàvem sense dir ni una sola paraula més. Així que amb un cabreig de mil dimonis, vam acabar d’esmorzar, vam agafar les nostres coses, vam guillar sense ni tant sols mirar-li a la cara (per no escopir-li), i vam començar a caminar per una pista de terra en direcció a Mesr: al final, tanta insistència, vam acabar convençuts d’anar al maleït poble, però no pas amb taxi, sinó a peu, i amb la idea de parar als pobles que quedaven de camí, fent els quaranta kilòmetres en vàries etapes!
Mira cap l'esquerra: kilometres de pols; mira cap a la dreta: kilometres de pols. I el coi de poble?
A l’hora d’en Llorenç, i ben carregats d’aigua, caminàvem en direcció al primer poble que quedava de camí, rodejats de no res (excepte del cadàver assecat al sol d’un gos que en mala hora hauria perdut el nord). Les poques persones amb qui ens vam creuar confirmaven que anàvem en bona direcció (al desert, tota precaució és poca, i per si de cas demanàvem instruccions als vehicles que ens trobàvem), però de sobte uns nois, de lluny, ens feien senyals dient que el camí era per un altre lloc, seguint un camí invisible en direcció on ells eren. Dos joves, en moto, indicant-nos que anéssim cap al no res a trobar-los? Ens va semblar que tenien més ganes de quedar-se amb algunes de les nostres pertinències que d’ajudar-nos a trobar el camí, així que vam desconfiar i seguir per la pista que es veia clarament marcada, i que segons el mapa era la que ens duria cap on havíem d’anar. Però quan ja feia dues hores que caminàvem, ja convençuts de que hauríem d’haver creuat el poble feia força estona, el dubte ens va fer pensar en parar el següent cotxe i demanar que ens portessin. I sort que la providència va fer passar a un parell de turistes tehranis que es dirigien també a passar uns dies al desert, perquè aquella pista resultava ser una desviació que travessava els quaranta kilòmetres fins a Mesr sense creuar ni un sol racó habitat! Quina sort la nostra, sinó haguéssim hagut d’acampar al mig de l’inhòspit paratge, a la mercè dels animals ferotges, i fer moltes hores de caminada sense ni una gota d’aigua!
Amb el cotxe creuàvem un paisatge ple de distància i horitzons que es fonien tremolosos amb un cel immens, sense vegetació, ni dunes, ni res més que sequera i planícies que no s’acabaven, i altes muntanyes que es retallaven en la llunyania. De sobte, però, van començar a dibuixar-se formes al nostre voltant: començava el desert de dunes. Havíem arribat a Mesr, un dels últims punts habitats del desert, abans que el mar de dunes es converteixi en l’únic relleu de paisatge, durant kilòmetres i kilòmetres.
Les primeres dunes de Mesr! (amb herba??)
Un cop a Mesr, i després de saludar als primers habitants que ens vam trobar (uns camells estacats a un fanal), vam decidir que acamparíem entre les dunes, lluny del poble. L’únic problema era menjar, però l’Ali, el gerent de l’única pensió, ens va donar la solució en proposar-nos menjar amb ell. Així que, en cinc minuts, tot solucionat!
Que hi hagi camells, passa; pero vaques? Ja te collons la cosa, quina sopresa!
Mesr, que en àrab es diu igual que Egipte, és un petit oasis envoltat de palmeres, camps de cultiu i sorra empaquetada en forma de dunes, moltes dunes. En un principi, i com a inexperts que som en el tema dels deserts, ens pensàvem que no hi hauria vida, però estàvem ben equivocats; en mig de les dunes hi creixien flors, plantes i fins i tot arbres, donant així pas a que petits insectes com els graciosos escarabats (que, com dues taques negres perseguint-se duna amunt amb uns moviments ben còmics, tenien flipada a l’Ona) o les gegants formigues de cul aixecat puguin sobreviure. El més sorprenent de tot va ser trobar una varietat inimaginable d’ocells, sobretot orenetes, fent mil piruetes enmig de l’àrid paisatge. La pena va ser no veure cap serp, ni cap escorpí, tot i buscar-los amb desesperació, però la gent del poble deia que feia massa fred; devien estar de broma no!?
Acostumats a viure envoltats d’aigua, se’ns feia difícil imaginar com pobles així poden sobreviure, és més, com poden haver desenvolupat tècniques per a cultivar camps sencers de cereals, en condicions tan difícils. A la gent del poble (que devia constar d’una quarantena de cases tirant llarg), però, no els semblava pas quelcom d’extraordinari, i ho feien amb la naturalitat que els seus avantpassats els hi havien ensenyat. Veient-los a ells, tot semblava tan natural, tan fàcil..
I trobar-nos aquests camps de blat... qui ho hauria dit.
Nena:1 - Camell:0 (quan el pare la va enviar a buscar el camell pensavem que era broma, pero prou que el va portar!)
Sota un cel estrellat i camuflats entre cinc dunes que ens protegien de les ventades de sorra vam passar dues nits meravelloses, només destorbats pel llunyà i inesgotable soroll del generador del poble (l’únic element que trencava la màgia de l’indret!), però l’experiència de veure una posta de sol entre les dunes val la pena.
Marxar del poble va ser més difícil que no pas arribar, això tenint en compte que casi ens perdem pel desert: l’únic transport que hi havia era el mini bus de les cinc del matí que porta la canalla al col·legi de Khur. Al demanar a quina hora sortia, l’Alí va estar discutint uns instants sobre l’horari amb el seu fill (en serio que haurem de marxar a les cinc?), però de seguida ho vam captar: a molts pobles d’Iran no canvien l’hora a l’estiu, ells directament funcionen solarment, i els hi pifa el que marquin les agulles del rellotge, així que quan diuen les cinc són realment les sis (sempre és bo dormir una mica més, i més a aquestes hores!). El cas és que vam acompanyar la lleganyosa hora i pico de trajecte que els alumnes fan cada dia per anar a l’escola, veient així una sortida de sol espectacular.
A Khur vam arribar-hi quan tot just s’apagaven els fanals! No hi havia ni una ànima pel carrer i tot estava tancat, així que vam decidir asseure’ns allà on ens havien descarregat i esperar a que per gràcia de déu un altre mini bus ens portés a Garmeh. No va trigar gaire a aparèixer el primer pesat del matí (un taxista, evidentment, raça odiada per tots els viatgers!) argumentant que no hi havia cap altra manera d’anar a Garmeh que amb taxi, i que ja que ell estava allà, què millor que amb el seu. Per sort, l’Ona havia marxat a fer unes fotos aprofitant la llum del matí, i s’havia informat demanant a la gent normal.

De motos que no en faltin, pero les dones o be de paquet o be a peu: perque tenen prohibit conduir-les!

Perque un bon musulma puigui menjar-se la carn, aquesta ha de ser com diu el cora: desangrant l'animal de cara a la meca (Poc importa que sigui al mig del carrer!)
Pujar a un mini bus local pot ser tot una experiència, encaixats com peces de tetris segons les nostre mides, formes i colors. A l’Ona li va tocar anar asseguda a sobre d’un tamboret al mig del minúscul passadís, entre els culs enormes de dues àvies que no paraven de resar, i al Gorka compartint el seient del copilot amb un home que no va parar de menjar pa sec en tot el trajecte. Aquell viatge va ser especialment distret, ja que de tant en quan el xofer començava a cantar alguns versos del corà, i tots els passatgers responien a l’uníson el que vindria a ser el seu amen! Un cop vam arribar a Garmeh, es van acomiadar de nosaltres amb un simpàtic “Jodafes haregís” (adéu estrangers!).
I de sobte ens trobem la vida!!!
Cadascu posa la foto dels jodiendis (obligatoria en tots els negocis) on li surt dels nassos!
Altre cop un castell derruint-se!
On hi ha aigua, hi pot haver una dutxa!
A falta de coberts, les piquetes de la tenda sempre funcionen, menys el dia que toqui sopa!
Aquella mateixa nit, una bona ànima (de fet, la filla política del gerent de l’hotel) va acabar informant-nos que sí que hi havia un altra pensió on poder allotjar-nos, on no hi anaven tours organitzats i, per tant, podien oferir-nos un preu raonable. Al matí següent ens hi vam acomodar: els dos sols en una antiga casa de fang restaurada, xulíssima, només acompanyats per l’escorredissa presència de l’Aziz, el jove propietari del local recent estrenat.
Casa de l'Aziz, i per uns dies la nostra!
La migració cap a les urbes no és quelcom que només succeeixi a Europa, i Garmeh n’és un exemple perfecte (exemple que es repeteix insistentment en tots els petits pobles iranís). Al poble hi ha molt pocs habitants, amb una mitjana d’edat que ja entra, i amb embranzida, dins la jubilació. Només la construcció del nou hotel i l’entrada al mercat turístic (iniciativa del famós Masier, un artista tehraní amb origen a Garmeh que ha rehabilitat la casa familiar i està fent reviure el poble, encara que d’una manera un pel monopolista, ens va semblar) reté als últims joves. No deu fer gaire que els turistes s’hi passegen, perquè la gent era agradable de tot cor, senzilla, pròxima, i en cap cas pretenia vendre’t cap tipus d’artefacte. Passejar pels carrers a mig desfer-se d’un Garmeh que semblava respirar el seu últim alè amb renovada energia, escortats per dones assegudes al peu de cada cantonada, gaudint del primer i l’últim sol del dia (a mig dia, el poble es convertia en un indret fantasma: la calor era insuportable), era desgastar de la manera més bonica aquests dies de vacances.
El jovent del poble!
Desert de sal a les afores de Garmeh!

I per si no fos poca cosa la malaltia de les palmeres, el llenyataire hi afegia el seu toc de gracia!
Bucolicopastoril!
Beyaziyeh no era més que un poblet en mig del desert entre Khur i Yazd, però disposava d’un castell de fang impressionant (per mala sort, tancat en aquell moment). La sorpresa ens la va donar el poble sencer quan, en el moment més profund de la migdiada i amb la panxa ben plena, el mulah va començar a escridassar “Alà o Akbar... Alà o Akbar” per megafonia. El recinte es va omplir de gom a gom, dones, homes i nens de tot el poble, i fins i tot dels pobles propers, havien vingut a celebrar l’aniversari de la mort del aquí enterrat. L’Ona va tenir el valor d’aixecar-se i fer algunes fotos, i aquella gent la va estar invitant a te i fruita fins que no va poder més, mentre el Gorka es quedava intentant dormir una mica més, tot i el rebombori.

Dones i homes sempre separats per una cortineta.

Gran devocio al petonejar tota mena de portes, tombes i el que se'ls hi passi pels llavis!

Pels que ja fa temps que ens segui, no ens caldra explicar-vos que es tracta d'una gran quantitat d'anti mosquits!
Aquella nit vam dormir allà, aquesta vegada sí, resguardats per l’hospitalitat que l’islam predica. Però a casa de déu no tot són flors i violes, i a dos quarts de cinc ens vam tornar a despertar amb el cant matiner (molt matiner!) del mulah, que donava tret de sortida a una nova jornada de reso i fe. I es veu que aquí es lleven amb empenta, perquè el cant va durar ni més ni menys que una hora de rellotge! Com que a nosaltres, per sort, no ens toca fer gimnàs religiós de bon matí, vam seguir dormint fins que se’ns va acabar la son.
Teníem entès que a les tres de la tarda passava un bus per aquella carretera en direcció a Yazd (l’únic bus setmanal que uneix els pobles de la zona amb la ciutat capital; en aquella àrea el sistema de transport és realment precari, i si la gent té necessitat de moure’s, com que en la majoria dels casos no disposen de cotxe, els toca, per força, llogar un taxi: que curiós eh, però sempre és a les zones més necessitades on menys s’inverteix...), així que vam decidir passar el matí passejant pel poble i els seus voltants plens de palmeres, arbres i camps de cultiu d’un verd preciós, i ocupar-nos del transport més tard.
El dia s’havia llevat bé, però el vent començava a esverar-se, i una tempesta de sorra se’ns tirava a sobre (no sé si els locals ho anomenarien tempesta, però per a nosaltres, poc coneixedors del desert, aquell vent ple de pols movent les palmeres com si fossin titelles ballant el cancan, és el que ens semblava), així que vam plantar-nos a la carretera i començar a fer dit abans que el temps empitjorés, poc segurs de que el bus realment passés (ningú en semblava massa convençut).
Dos hores ens hi vam estar, veient passar camions amb compta gotes, fins que a la fi un es va parar, duent-nos fins al pròxim encreuament, a una carretera més general. Allà ens vam enfilar, sense massa complicacions, a un camió de l’any de la maria quica, que tot i que grunyia amb força, amb prou feines tenia esma per arribar als cinquanta kilòmetres per hora, i asseguts sobre una planxa de fusta que va acabar per esborrar-nos la ratlla del cul, ens dirigíem a Yazd, entre un paisatge espectacular: amb una daurada llum de tarda i sobre una immensa plana de pols, s’alçaven imponents unes muntanyes de roca negra sorgides del més recargolat conte de fantasia i terror, amb siluetes punxegudes i carenes escarpades, on els Zoroastres, segles enrere, havien construït les seves torres del silenci...
Però tot això ja ho deixem pel pròxim capítol, aquest cop des de la capital mundial del Zoroastrisme: Yazd!
2 comentaris:
Hola familia,
Realment el que esteu fent i vivint ....jo..quina enveja.... apa a continuar escrivint i fent fotos.
petons
Hola viatgers;
Realment és increible el vostre viatge i vosaltres li heu trobat el gust a l'aventura.
Com si no n'hi hagués prou amb el viatget que feu, encara busqueu més aventures: l'Ona sola per una ciutat plena d'iranis dels autèntics, el desert a peu...
A veure si us modereu una mica al Paquistan , m'agraden les vostres aventures però tampoc cal portar-les al límit !
A veure si tinc sort i avui puc pemjar el misssatge. Darrerament no he pogut
Una abraçada
Publica un comentari a l'entrada